poniedziałek, 2 maja 2016

Smak raju

Weekend ...no i coś słodkiego musi być..to ciacho zrobiłam w ramach akcji Ciasto na niedzielę. i poczułam się jak w raju hihi..W sumie miałam zamiar zrobić coś innego,ale zabrakło mi jednego podstawowego składnika..zresztą do tego ciasta też zabrakło..ale to okazało się już w trakcie robienia ciasta...miałam ciut za mało mąki ziemniaczanej....dopiero jak już skończyłam , to przypomniałam, że mam budyń w proszku i zamiast mąki mogłam dodać ..ale cóż..mądry polak po szkodzie...ale pomimo, że ciasto nie miało takiej konsystencji jak powinno to i tak zjedzone było w ekspresowym tempie..Pomysł na takie ciasto podpatrzyłam tutaj , u mnie z braku ciemnych ciastek są jasne..
Ciasta bez pieczenia możecie zobaczyć u :Małgosi,Asy, Joasi,Ewy,Iwony,Beaty,Iwony,Doroty, Marzeny, Angeliki.
  • 1 paczka krakersów
  • 1 duża paczka herbatników 
  • 4 szkl.mleka
  • 3 czubate łyżki mąki pszennej
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • laska wanilii lub cukier waniliowy
  • 1/2 szkl.cukru
  • 1 margaryna
  • 100 g wiórków kokosowych
Na polewę
  • 0,5 kostki margaryny
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka żelatyny
  • 2 łyżki wody
  • 4 łyżki gęstej śmietany
3 szklanki mleka i cukier przełożyć do rondla.Wanilię przekroić nożem i wyciągnąć miąższ, dodać do mleka miąższ i połówki strąków. W pozostałym mleku rozmieszać mąki, aby nie było grudek. Wyjąć strąki wanilii, dodać do gotującego mleka mieszaninę mąk i ugotować budyń. Wystudzić.Margarynę utrzeć na puszystą masę dodając po łyżce budyniu i na koniec wiórki. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, ułożyć warstwę herbatników, na nie wyłożyć połowę masy, ułożyć warstwę krakersów lekko je dociskając i na nie resztę masy. Na masie ułożyć warstwę herbatników i polać polewą.Wstawić do lodówki do stężenia.Przygotować polewę:
Rozpuścić żelatynę w gorącej wodzie. Do rondla włożyć margarynę, kakao i cukier, mieszać do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników. Dolać rozpuszczoną żelatynę. Wymieszać. Chwilę przestudzić (kilka minut) a następnie dodawać po łyżce śmietany mieszając polewę.

Wiosenne słodkości 2016

8 komentarzy :

  1. Nazwa ciastka dużo obiecuje. Na pewno bardzo smaczne. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko cudowne ciacho, dziękuje za wspólne słodkości :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow!!! ubóstwiam takie przekładańce! dziękuję za wspólną zabawę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudowna nazwa! Pewnie w 100% oddaje charakter ciasta :) Dzięki Bożenko za wspólne "pieczenie" bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszne ciasto Bozenko. Dziękuję za wspólną zabawę

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo smakowicie się prezentuje.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dziękuję za wspólne wydarzenie :) wygląda super :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne ciacho zrobiłaś Bożenko. Pozdrówka ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.