Sernik

Dawno nie piekłam sernika...no i trza było to nadrobić...skorzystałam z tego przepisu.Sernik wyszedł pyszny..tylko jak dla mnie spód troszkę za suchy.
CIASTO:
  • 25 dag mąki pszennej
  • 125g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru kakaowego [kakao]
  • 1 żółtko
  • 1 jajko całe
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
MASA SEROWA:
  • 1 kg serka waniliowego 
  • 0,5 l mleka
  • 1 laska wanilii
  • 5 żółtek
  • 1,5 szkl. cukru zwykłego
  • 2 budynie waniliowe
  • 0,3 szkl.oleju
POLEWA:
  • 0,5 kostki margaryny
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka wody
  • 5 łyżek cukru pudru
  • rodzynki
Wszystkie składniki na ciasto wymieszać za pomocą miksera, aż powstaną grudki. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wysypać ciasto i dokładnie docisnąć do blaszki.Wanilię przeciąć wzdłuż na pół, tępą stroną noża wyskrobać ziarenka.Włożyć wszystko do garnka, dolać mleko i zagotować. Chłodne mleko przecedzić. Do dużej miski wyłożyć ser, żółtka, cukier, budyń, olej i 0,25 litra mleka i dokładnie zmiksować. Następnie do masy serowej wlać resztę mleka i wymieszać trzepaczką (mikser rozbryzga nam masę po ścianach). Masa ma konsystencję mleka . Na przygotowany spód ciasta wylać masę . Piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni C przez około 50-60 minut (aż się ładnie zarumieni). Wystudzić. Gdy ciasto jest już zimne przygotować polewę. W małym garnku rozpuścić składniki polewy [oprócz rodzynek].Na końcu dodać rodzynki , wymieszać i polać ciasto.


Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.