Drożdżowe serce

Drożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany.
  • 2,5 szkl.mąki tortowej
  • 3/4 szkl.mleka 
  • 1/4 szkl.cukru
  • 7 g suchych drożdży 
  • 2 jajka
  • 80 g masła
  • marmolada lub inne nadzienie
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować marmoladą.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.

Co mamy dla mamy? Dzień Matki 2016

Komentarze

  1. Przepięknie się prezentuje! Strzał w 10-tkę akurat na Dzień Matki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ przepiękna drożdżówa!
    Troche czasochłonna, ale na 100% warto!
    :)

    Jest mi miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
    Kasia
    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.