Przejdź do głównej zawartości
Drożdżowe serce..polecam..oczywiście można upiec i w innej formie...ale akurat np.na Dzień Matki taki kształt drożdżówki jak najbardziej wskazany.
- 2,5 szkl.mąki tortowej
- 3/4 szkl.mleka
- 1/4 szkl.cukru
- 7 g suchych drożdży
- 2 jajka
- 80 g masła
- marmolada lub inne nadzienie
Mąkę wymieszać z drożdżami , dodać cukier, mleko, sól, jajka i rozpuszczone i ostudzone masło.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Wyrośnięte ciasto rozwałkować i wycinać szklaneczką kółka.Wycięte kółeczka posmarować marmoladą.Złożyć na połowę i potem jeszcze raz na połowę złączając brzegi.Układać do foremki, odstawić do wyrośnięcia.Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Przepięknie się prezentuje! Strzał w 10-tkę akurat na Dzień Matki :)
OdpowiedzUsuńAleż przepiękna drożdżówa!
OdpowiedzUsuńTroche czasochłonna, ale na 100% warto!
:)
Jest mi miło, że bierzesz udział w akcji 'Dla mamy' na Mikserze.
Kasia
www.lejdi-of-the-house.bloog.pl