Przejdź do głównej zawartości
Rabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki Delecta.Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie.
- 1 kostka margaryny
- 2 szkl. mąki
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 2/3 szkl. cukru
- kilka łodyg rabarbaru
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżka miodu
- różne dodatki Delecta [płatki czekoladowe, maczek,kuleczki]
Rabarbar pokroić na kawałeczki, dodać cukier cukier i miód.Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, dodać trochę rabarbaru i dodatków do ciasta, wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem, na wierzch wyłożyć resztę rabarbaru. Piec w temperaturze 185º przez około 35 min.
Masz rację, z rabarbaru trzeba korzystać póki sezon! W cieście ucieranym wyśmienicie się on sprawdza :)
OdpowiedzUsuń