Ciasto z rabarbarem

Rabarbar..trza korzystać ile się da...no i znów zrobiłam ciasto..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj...ja rabarbar -trochę wymieszałam z ciastem, a resztę wyłożyłam na wierzch..no i do ciasta dodałam maczek, płatki i inne dodatki Delecta.
Ciasto krojone na ciepło i nie wygląda zbyt pięknie.
  • 1 kostka margaryny
  • 2 szkl. mąki
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 2/3 szkl. cukru 
  • kilka łodyg  rabarbaru
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 łyżka miodu
  • różne dodatki Delecta [płatki czekoladowe, maczek,kuleczki]
Rabarbar pokroić na kawałeczki, dodać cukier cukier i miód.Wymieszać. Margarynę utrzeć z cukrem na gładką masę, dodać żółtka i wymieszać. Dodać obie mąki przesiane razem z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i delikatnie wymieszać z ciastem, dodać trochę rabarbaru i dodatków do ciasta, wymieszać. Wylać ciasto do formy wyłożonej papierem,  na wierzch wyłożyć resztę  rabarbaru. Piec w temperaturze  185º przez około  35 min.






Wiosenne słodkości 2016

Komentarze

  1. Masz rację, z rabarbaru trzeba korzystać póki sezon! W cieście ucieranym wyśmienicie się on sprawdza :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.