niedziela, 10 kwietnia 2016

Zakręcony chlebek czekoladowy

Weekend i kolejne wspólne pieczenie..tym razem Dorotka zaproponowała wspólne wyplatanie..chałki, wieńce i inne plecionki do wyboru..No i tak oto miałam problem co by tu upiec..kiedyś wpadł mi w oko przepis na wieniec drożdżowy i czekał w kolejce na wypróbowanie..no , ale gdzieś karteczka z przepisem mi się zawieruszyła ..tak więc musiałam poszukać czegoś innego ..no i znalazłam zakręcony chlebek czekoladowy...fajnie wygląda i najważniejsze, że smakuje pysznie.Pomysł na taki słodki chlebek znalazłam tutaj.
Razem ze mną piekły:Dorotka, Joasia, Angelika,JoasiaDorotka.


Składniki na formę 35x12 cm: 

  • 120 ml ciepłego mleka 
  • 60 ml ciepłej wody 
  • 60 g masła w temperaturze pokojowej 
  • 1 jajko w temperaturze pokojowej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 50 g cukru 
  • 360 g maki 
  • 7 g drożdży 
  • 2 łyżki kremu czekoladowego 
  • 1 łyżka siemienia lnianego, mielonego (pominęłam)
Do dużej miski wsypać wszystkie składniki, poza kremem czekoladowym i siemieniem lnianym. Przy pomocy miksera wrobić elastyczne, gładkie ciasto.Wyrobione ciasto wyłożyć na lekko naoliwiona powierzchnię. Podzielić na trzy części. Do jednej części dodać krem czekoladowy i dokładnie wyrobić, aż do uzyskania jednorodnego koloru ciasta. Uformować w kulę. Dwie pozostałe części ciasta połączyć, przez chwile wyrobić , a następnie uformować w kulę. Obie kule ciasta (brązową i białą) włożyć do osobnych, wysmarowanych tłuszczem misek, przykryć folia spożywczą i odstawić do wyrośnięcia, do czasu aż podwoją objętość.Po tym czasie, każdą część ciasta rozwałkować na prostokąt o wymiarach 25x15 cm. Rozwałkowaną brązową część ciasta ułożyć na białej i jeszcze rozwałkować do uzyskania prostokątu 30x20 cm. Otrzymany prostokąt przekroić na pół, na dwa prostokąty o wymiarach 15x20 cm. Ułożyć jeden na drugim tak aby warstwy ciasta były naprzemiennie biała - brązowa - biała - brązowa i ponownie rozwałkować na prostokąt 30x20 cm. Powtórzyć tę czynność jeszcze dwa razy. Następnie ostatni prostokąt podzielić na 4-6 pasków, pozostawiając jeden z końców nieprzecięty. Zapleść warkocz formując bochenek.Zaplatanie z 6 pasków: wziąć skrajny pasek z prawej strony przekładać na przemian nad i pod pozostałymi. Następnie ponownie wziąć skrajny pasek z prawej strony i przekładać nad i pod pozostałymi i tak, aż do zaplecenia całego chlebka. należy tylko pamiętać, by zawsze brać pasek, który jest aktualnie pierwszy po prawej stronie.Formę wyłożyć papierem do pieczenia, włożyć do niej przygotowany bochenek, przykryć folią spożywczą i pozostawić do wyrastania na około 45 minut, lub do podwojenia objętości. Przed włożeniem do piekarnika wierzch bochenka spryskać woda i posypać siemieniem.Piec w nagrzanym piekarniku, w temperaturze 175ºC , przez około 30 minut. Do zbrązowienia.









5 komentarzy :

  1. Chlebek na słodko to musi być prawdziwy hit. Nigdy czekoladowego nie jadłam. A miałabym na niego wielką ochotę. Najlepiej dziś do śniadanka :D Pozdrawiam. Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo mi się takie smaczne, słodkie plecenie podoba :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudny ten chlebek, dzięki za fajne wyplatanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Cudny chlebek i bardzo pomysłowy:) Bożenko dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny splot i chlebek zapewne bardzo smaczny. Dziękuję za wspólne pieczenie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.