Przejdź do głównej zawartości
Dawno nie piekłam rogalików..Miały być upieczone wcześniej, ale nie udało się ich upiec w ramach akcji wspólnego pieczenia..Takie rogaliki można zrobić z dowolnym nadzieniem, u mnie z masą makową.Przepis na rogaliki pochodzi stąd.
- 1/2 kostki margaryny
- 5 dag drożdży
- 1/8 szkl.mleka
- 4 łyżeczki cukru
- 2 szkl.mąki
- 1 jajko
- szczypta soli
- marmolada [ masa makowa]
Mleko podgrzać,dodać pokruszone drożdże i cukier. Wymieszać. Do miski wsypać mąkę, szczyptę soli, jajko. Margarynę podgrzać na wolnym ogniu tak, żeby była miękka, ale nie płynna. Wszystkie składniki dodać do mąki i dokładnie wymieszać. Odstawić na kwadrans do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć z miski na stolnicę podsypując mąką. Z gotowego ciasta wałkować koło, podzielić nożem do pizzy na 12 części - 12 trójkątów. Na każdy trójkąt nakładać nadzienie. Następnie delikatnie zwinąć i nagiąć rogi. Rogaliki ułożyć na blasze w pewnej odległości od siebie, bo będą jeszcze rosły podczas pieczenia. Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
pysznie wyglądają :) aż nabrałam chęci :)
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaku :)
OdpowiedzUsuń