Rafaello inaczej

Rafaello , ale ciut inaczej bo z czekoladą i waflem tortowym..pomysł na takie rafaello znalazłam w książeczce dołączonej do foremki..ja w sumie troszkę zrobiłam inaczej, a efekt..pycha..zwłaszcza dla smakoszy kokosu..w oryginale  była tylko jedna porcja i biszkopty , ja zrobiłam z podwójnej i użyłam dwóch innych galaretek i krakersy...kombinować można ile się da.U mnie w domu to chyba tylko ja jestem takim smakoszem kokosu..i zjadałbym wszystko haha..ale podzielę się z innymi..trza dbać o resztę domowników tak samo i sprawiać im przyjemność.Ja lubię w sumie piec ciasta i bardzo dużo piekę, a moi domownicy lubią je jeść..więc przyjemność i zadowolenie jest obustronne..Rafaello z okazji Ciasto na niedzielę możecie zobaczyć także u Joasi..
I masa
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania Śnieżki 
  • 1 biała czekolada [ 100 g]
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 wafel tortowy
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3/4 szkl.wody
II masa
  • 400 ml mleka
  • 2 opakowania Śnieżki 
  • 1 biała czekolada [ 100 g]
  • 120 g wiórków kokosowych
  • 1 wafel tortowy
  • 1 galaretka agrestowa  
  • 3/4 szkl.wody
Dodatkowo
  • krakersy [ 2 niecałe opakowania]
  • maczek mango i truskawka Delecta
  • kamyczki czekoladowe Delecta
Galaretkę rozpuścić w 3/4 szkl.gorącej wody i odstawić do ostudzenia.Mleko ubić ze śnieżką , czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej , dodając odrobinę ubitego mleka.Lekko przestudzić.Wafel tortowy pokruszyć i wymieszać z wiórkami kokosowymi.Do ubitego mleka dodać przestudzoną galaretkę i czekoladę oraz wiórki z pokruszonym waflem.Tak samo przygotować drugą masę z innym kolorem galaretki.Na blaszkę wyłożyć jedną warstwę krakersów , na to jedną masę z mleka i wiórków, na to znów krakersy , przykryć drugą masą [ trochę zostawić do dekoracji] .Na wierzch znów ułożyć krakersy, posmarować resztką masy i udekorować maczkiem i kamyczkami.Odstawić do lodówki do stężenia.

Komentarze

  1. Wygląda niesamowicie! Spróbuję zrobić W ten weekend dla rodzinki :) Bardzo ciekawy blog :) Spróbuj może swoich sił na portalu http://blogbooster.pl/, dzięki niemu będziesz miała jeszcze więcej czytelników :) A warto czytać Twojego bloga, bo jest bardzo ciekawy, a przepisy wyglądają na mega pyszne!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo za miłe słowa.czekam na info czy ciacho smakowało.

      Usuń
  2. Ale kusisz! To dopiero rozkoszna porcja słodyczy. Piękny deser. Zjadłąbym nawet tak spory kawałek. Pozdrowionka cieplutkie! :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda bardzo smacznie i tak domowo. Zapraszam: <a href="http://ekokuchnia.blog.pl/>Eko Kuchnia</a>

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.