sobota, 9 kwietnia 2016

Mielonka na kanapki

Mięsko na kanapki z szynkowaru...pycha..
  • około 1,2 kg mięsa mielonego
  • sól czosnkowa
  •  pieprz
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • 1 -2 łyżeczki żelatyny 
  • około 50 ml wody
Do mięsa mielonego dodać przyprawy i wodę, wyrobić mięso dłonią,aż mięso wchłonie wodę.Przełożyć do szynkowaru i zamknąć.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

1 komentarz :

  1. Sama taką robię. Uwielbiam, jem nie tylko do kanapek, ale i do obiadku. Ja zamist soli czosnkowej dodaję ząbki rozgniecionego czosnku. Pozdrawiam ciepło :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.