Drożdżówki z twarogiem

Pogoda brzydka, pochmurno..słoneczka nie widać..i aby choć troszkę umilić nastrój w domku..upiekłam drożdżówki..no i domownicy zadowoleni..Na poprawę nastroju nie ma nic lepszego niż świeżo upieczona drożdżówka..polecam.
  • 50 dkg mąki tortowej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko 
  • 3-4 łyżki cukru 
  • szczypta soli
na nadzienie:
  • 500 g twarogu
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • maczek Delecta
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Po tym czasie dodać resztę mąki,cukru, sól, jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto.Odstawić do ponownego wyrośnięcia.Twaróg wymieszać z cukrem i jajkiem.Ciasto rozwałkować, pociąć na prostokąty o wymiarach około 10 x 14 cm. Z jednej strony położyć nadzienie, posypać maczkiem, a z drugiej naciąć ciasto radełkiem i zwinąć formując rogalik. Ułożyć na blaszce i pozostawić do wyrośnięcia. Piec w temperaturze 220 stopni przez około 20 minut.

Komentarze

  1. Pyszniaste. U mnie w domu goszczą często, tyle, że w formie rogaliczków. Pozdrawiam serdecznie :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.