Przejdź do głównej zawartości
Ciasto zagniotłam z myślą o pizzy,ale akurat miałam pieczarki, które już trza było wykorzystać i tak oto zrobiłam bułeczki z pieczarkami.
- 3 dkg drożdży
- 3 szkl.mąki
- 1 szkl. ciepłego mleka, ewentualnie wody
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 płaska łyżeczka soli
- przyprawa do pizzy
- pieczarki podsmażone razem z cebulką
- ser żółty
- żółtko
Z drożdży , mleka, cukru i 1 łyżki mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn i resztę składników.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować, pociąć na prostokąty. Z jednej strony położyć pieczarki, posypać startym serem.Z drugiej strony naciąć ciasto radełkiem i zwinąć.Ułożyć na blaszce .Pozostawić do wyrośnięcia.Posmarować roztrzepanym żółtkiem.Piec w temperaturze 220 stopni przez 15-20 minut.
właśnie zabieram się do pracy...kroję pieczarki...upewniam sie czy dobrze to robię...
OdpowiedzUsuńProszę dać znać czy smakowały.
UsuńTeż mam te narządko do robienia kratki i je kocham! :D Efektowny wygląd wypieku bez zbytniego wysiłku. Twoje bułeczki bardzo mi wirtualnie posmakowały, postaram się je teraz wypróbować w realu :)
OdpowiedzUsuń