Rurki z masą budyniową

Rurki...można nadziać czym się chce..u mnie masą budyniową tak jak u Asi, tylko bez likieru.
Składniki na ciasto kruche :
  • około 3,5 szkl. mąki 
  • 1 szkl.cukru pudru
  • 3 żółtka
  • 1 cukier waniliowy
  • 250 g margaryny Kasi
  • 200 ml kwaśnej śmietany
do posypania :
  • cukier trzcinowy
  • 1 jajko
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki 
Masa budyniowa :
  • 600 ml mleka
  • 3 budynie waniliowe z cukrem 
  • 2 łyżki masła
  • 1 żółtko
  • 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ]
Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki.


Komentarze

  1. Z budyniem rurek jeszcze nie miałam okazji jeść. Wyglądają apetycznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bożenko rurki śliczne :) mam nadzieję że smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja kupiłam foremki, a jeszcze nie piekłam nic :(

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.