Składniki na ciasto kruche :
- około 3,5 szkl. mąki
- 1 szkl.cukru pudru
- 3 żółtka
- 1 cukier waniliowy
- 250 g margaryny Kasi
- 200 ml kwaśnej śmietany
- cukier trzcinowy
- 1 jajko
- 2 łyżki słodkiej śmietanki
Masa budyniowa :
- 600 ml mleka
- 3 budynie waniliowe z cukrem
- 2 łyżki masła
- 1 żółtko
- 50 ml likieru kawowego [ nie dałam ]
Do miski przesiać mąkę dodać cukier , cukier waniliowy,śmietanę, żółtka i startą na tarce margarynę.Wyrobić ciasto mikserem na grudkowatą masę, przełożyć na stolnicę i szybko zagnieść.Ciasto zawinąć w folię i odłożyć na pół godziny do lodówki. Następnie rozwałkować dość cienko i wycinać paski o szerokości 1,5 cm.Owijać w koło foremki do rurek. Jajko roztrzepać ze śmietanką , smarować każdą nie upieczoną rurkę i obsypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180 stopni na złoty kolor. Połowę mleka zagotować z masłem , w drugiej połowie rozpuścić budynie, żółtko i likier.Wlać do gotującego mleka, mieszać aż zgęstnieje. Odstawić do przestygnięcia. Rękaw cukierniczy napełnić kremem i nadziewać rurki.
Z budyniem rurek jeszcze nie miałam okazji jeść. Wyglądają apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńBożenko rurki śliczne :) mam nadzieję że smakowały :)
OdpowiedzUsuńJa kupiłam foremki, a jeszcze nie piekłam nic :(
OdpowiedzUsuń