Parówki w cieście drożdżowym

Dawno nie było parówek w cieście drożdżowym.
  • 50 dkg mąki 
  • 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych]
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oliwy
  • 250 ml letniej wody lub mleka
  • parówki 
  • jajko do posmarowania
  • złoty len Skworcu
Z drożdży , 2-3 łyżek mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem.Piec około 25 min na złoty kolor.


Komentarze

  1. A sądziłam, że z parówek niewiele ciekawych rzeczy da się wyczarować, a tu jednak! Ekstra pomysł. Nie jadłam takich specjałów ;) Pozdrowionka :) Megly (megly.pL)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.