- 50 dkg mąki
- 1 paczka suchych drożdży (7 g) [20 g świeżych]
- 1 łyżeczka cukru
- 1,5 łyżeczki soli
- 3 łyżki oliwy
- 250 ml letniej wody lub mleka
- parówki
- jajko do posmarowania
- złoty len Skworcu
Z drożdży , 2-3 łyżek mleka, cukru i 2-3 łyżek mąki zrobić zaczyn, odstawić do wyrośnięcia.Do mąki dodać wyrośnięty zaczyn.Zagnieść ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Rozwałkować dość cienko .Pokroić w paseczki ok 2-3 cm. Owinąć wcześniej obraną parówkę w spiralkę.Tak przygotowane parówki dość luźno ułożyć na blaszce i posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać złotym lnem.Piec około 25 min na złoty kolor.
A sądziłam, że z parówek niewiele ciekawych rzeczy da się wyczarować, a tu jednak! Ekstra pomysł. Nie jadłam takich specjałów ;) Pozdrowionka :) Megly (megly.pL)
OdpowiedzUsuń