Drożdżówki zawijasy

Jakiś czas temu naszła mnie ochota na jakieś drożdżówki [ a planowałam w poście nie jeść słodkości, ale niestety nic z tego]..no i była okazja wypróbować przepis na takie drożdżówki, który już od dawna miałam zapisany.Polecam..bardzo pyszne..U mnie wyszło 12 sztuk, a wg autorki przepisu powinno być około 6-8..no i ja akurat nie miałam miodu "pod ręką",  a miałam syrop cynamonowy, który wykorzystuję do herbaty..pycha wyszło..pachniało cynamonem.
  • 50 dkg  mąki tortowej Młynomag
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 25 g świeżych drożdży
  • 70 g rozpuszczonego masła
  • 1 jajko
  • 3-4 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • aromat cytrynowy
Wierzch: 
  • 2 łyżki miodu [syropu cynamonowego ]
  • ok. 10 g orzechów włoskich[ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem]
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Po tym czasie dodać resztę mąki,cukru, sól, jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto.Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta lepić grube wałki i zwijać w ósemki .Przykryć i odstawić na ok. 10 min (na czas nagrzewania się piekarnika).Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach 15-20 minut.Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut.W tym czasie podgrzać w garnuszku miód i posiekać bardzo drobno orzechy.Każdą bułeczkę smarować płynnym miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia.


Komentarze

  1. Kocham drożdżówki. Zawijaskowych jeszcze nie jadłam. Super wyglądają. Takie rumiane, smakowite. Mniam. Piszę się na jedną :) Pozdrowionka :) Megly (megly.pl)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie swojskie drożdżówki są przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pulchne, błyszczące, ocukrzone. Przeapetyczne Ci wyszły, Bożenko!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.