- 50 dkg mąki tortowej Młynomag
- 250 ml ciepłego mleka
- 25 g świeżych drożdży
- 70 g rozpuszczonego masła
- 1 jajko
- 3-4 łyżki cukru
- szczypta soli
- aromat cytrynowy
- 2 łyżki miodu [syropu cynamonowego ]
- ok. 10 g orzechów włoskich[ u mnie orzechy, wymieszane z grubym cukrem]
Z mleka, drożdży, 1 łyżeczki cukru i ok. 5 łyżek mąki przygotować rozczyn.Przykryć i odstawić do wyrośnięcia na ok. 20 minut.Po tym czasie dodać resztę mąki,cukru, sól, jajko i aromat. Dokładnie zagnieść ciasto.Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut. Z ciasta lepić grube wałki i zwijać w ósemki .Przykryć i odstawić na ok. 10 min (na czas nagrzewania się piekarnika).Każdą bułeczkę posmarować mlekiem i piec w 180 stopniach 15-20 minut.Bułeczki wyjąć i odstawić na ok. 5 minut.W tym czasie podgrzać w garnuszku miód i posiekać bardzo drobno orzechy.Każdą bułeczkę smarować płynnym miodem lub syropem cynamonowym i posypać orzechami.Odstawić do wystygnięcia.
Kocham drożdżówki. Zawijaskowych jeszcze nie jadłam. Super wyglądają. Takie rumiane, smakowite. Mniam. Piszę się na jedną :) Pozdrowionka :) Megly (megly.pl)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie swojskie drożdżówki są przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPulchne, błyszczące, ocukrzone. Przeapetyczne Ci wyszły, Bożenko!
OdpowiedzUsuń