Drożdżowe zajączki

Jak Wielkanoc to oczywiście na blogach królują zajączki, jajka itp..u mnie też są zajączki...może nie wygląda dokładnie jak zajączek, ale coś z niego ma haha...pomysł na takie zajączki znalazłam tutaj.
  • 1,5 szkl.( 230g) mąki chlebowej lub Manitoby [mąki tortowej Młynomag]
  • 1 szkl.( 150g) mąki pszennej, plus 3-4 łyżki, jeśli ciasto byłoby zbyt kleiste [mąki tortowej Młynomag]
  • 2 spore szczypty soli( około 2-4 g)
  • 2-3 łyżki(10- 15g) cukru, dla wersji słodkiej około 1/4 szklanki
  • 7g suchych drożdży [ 20 g świeżych]
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 80-90g masła, rozpuszczonego i przestudzonego
  • 3/4- 1 szkl. letniego mleka
W misce wymieszać obie mąki, wsypać sól, cukier i drożdże. Następnie wlać chłodne masło, jajko, żółtko i około 1/2 szklanki mleka. Wyrabiać łyżką a następnie rękoma. Jeśli masa będzie za sucha- stopniowo dolewać pozostałą część mleka, jeśli zbyt kleista- dodawać po trochu mąki. Ciasto wyrabiać,przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.Piekarnik nagrzać do 17o stopni.Wyrośnięte ciasto wyrobić i rozwałkować na prostokąt wielkości około 34x27cm, nożem wyrównać brzegi( ścinki pozostawić na ogonki). Radełkiem pociąć ciasto na 13-14 pasków( 12 na zajączki, pozostałe na ogonki). Końcówki ciasta lekko pociągnąć, aby nadać im bardziej spiczasty kształt. Paski zawijać w króliczki, w środek włożyć kuleczki( ukształtowane z resztek ciasta)- ogonki. Króliczki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem , zachowując odstępy.Piec około 15 minut, aż nabiorą złotego koloru.Ostudzone można polać lukrem .


Komentarze

  1. Fajny pomysł, żeby zrobić takie zajączki :) Będą ładnie wyglądały na stole :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super - idealny przepis na Wielkanoc, no bo kiedy najlepiej smakują takie zające, jak nie właśnie teraz? ;) Pozdrawiam ciepło :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.