Pyry z gzikiem

Już kilka razy miałam zaproszenie do akcji regionalne smaki,ale zawsze coś mi nie pasowało..tym razem postanowiłam wziąć udział w tej akcji i przyrządzić pyry z gzikiem...o tej potrawie słyszałam , ale nigdy nie robiłam. 
  • 6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
  • 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
  • 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
  • 1 mała cebula
  • szczypiorek
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła Małgorzaty Skworcu
  • prażona cebulka Skworcu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.

Komentarze

  1. Pysznie przygotowane!
    Miło razem gotować! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. I jak smakowało, Bożenko? To moje ukochane danie :)
    Nie znałam takiej przyprawy.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo dziękuję za udział we wspólnym pichceniu. Zapraszam w marcu, będzie równie pysznie.
    Pozdrawiam serdecznie
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  4. zioła i cebulka - brzmi pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyry z Gzikiem to jest to co uwielbiam, dzieki Bożka :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobione, zjedzone:) Dodałam do gziku łyżeczkę tartego chrzanu - ostrrrreeee, pyszne!:) Dziękuję i polecam.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.