Już kilka razy miałam zaproszenie do akcji regionalne smaki,ale zawsze coś mi nie pasowało..tym razem postanowiłam wziąć udział w tej akcji i przyrządzić pyry z gzikiem...o tej potrawie słyszałam , ale nigdy nie robiłam.
- 6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
- 20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
- 150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
- 1 mała cebula
- szczypiorek
- sól, pieprz do smaku
- zioła Małgorzaty Skworcu
- prażona cebulka Skworcu
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku. Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Pysznie przygotowane!
OdpowiedzUsuńMiło razem gotować! Pozdrawiam
I jak smakowało, Bożenko? To moje ukochane danie :)
OdpowiedzUsuńNie znałam takiej przyprawy.
Bardzo dziękuję za udział we wspólnym pichceniu. Zapraszam w marcu, będzie równie pysznie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Renata
zioła i cebulka - brzmi pysznie!
OdpowiedzUsuńPyry z Gzikiem to jest to co uwielbiam, dzieki Bożka :-)
OdpowiedzUsuńZrobione, zjedzone:) Dodałam do gziku łyżeczkę tartego chrzanu - ostrrrreeee, pyszne!:) Dziękuję i polecam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
❤