Faworki norweskie



Ostatki...i ostatnie smażenie ..tym razem faworków ..ponoć norweskich...pomysł na dodatek kardamonu podpatrzyłam tutaj.
  • 150 ml mleka
  • 50 g drożdży
  • 125 g masła
  • 2 duże jajka
  • 50 g cukru
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 500 g mąki tortowej Młynomag
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać resztę składników oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.


































Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.