Przejdź do głównej zawartości
Jak tylko zobaczyłam..postanowiłam zrobić..a co ? a ciasto drożdżowe lampart...ciekawie wygląda...tylko troszkę pracy wymaga...ale warto je zrobić..W necie jest kilka wersji na to ciasto ,a ja skorzystałam z tego przepisu i zrobiłam ciut inaczej, bo podzieliłam ciasto po 8 kulek i po utworzeniu wałeczków nie przecinałam na połowę.
- 375 g mąki tortowej Młynomag
- 25 g mąki ziemniaczanej
- 250 ml mleka
- 50 g cukru [ można dać więcej, będzie słodsze]
- 20 g cukru waniliowego
- 3.5 g drożdży suchych instant
- 50 g masła
- 1 łyżka kakao Skworcu+ 1 łyżka mleka
- 1 łyżeczka kakao Skworcu+ 1 łyżeczka mleka
- szczypta soli
Mleko podgrzać , dodać mąką ziemniaczaną i gotować, aż zgęstnieje, cały czas mieszając.Dodać masło i gotować do rozpuszczenia. Odstawić [ przykryć folią ]na 30- 40 minut do ostudzenia. Mąkę, cukry, sól oraz drożdże wymieszać. Dodać budyń-ostudzone mleko z mąką ziemniaczaną .Zagnieść ciasto aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe ciasto podzielić na pół, następnie jedną kulę ciasta znowu podzielić na dwa, otrzymując w ten sposób 1/2 oraz 1/4 i 1/4 ciasta. Kakao wymieszać z mlekiem to uzyskania pasty. Do jednej z mniejszych kulek dodać 1 łyżkę kakao i 1 łyżkę mleka, ciasto zagnieść aż składniki się połączą. Do drugiej z mniejszych kulek dodać 1 łyżeczkę kakao i 1 łyżeczkę mleka i również zagnieść do połączenia. Wyrobione kulki odstawić do wyrośnięcia.Po tym czasie każdą kulę ciasta podzielić na 7 mniejszych kulek [ u mnie było 8].
Kulki białego i ciemniejszego ciasta rozwałkować [osobno ]na dłuższy prostokąt [ mniej więcej długości keksówki].Z jasnobrązowego ciasta uformować wałek o długości białego ciasta . Następnie owinąć wałeczek ciemnym ciastem ,a potem białym. Z resztą kulek postąpić tak samo.Wałeczki włożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 stopni- grzanie góra- dół.Wyrośnięte ciasto posmarować rozkłóconym jajkiem z mlekiem [ ja zapomniałam ] i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 35- 40 minut aż wierzch będzie rumiany. Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Ojej jak fajnie wygląda.
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie wygląda! Niesamowite co zrobiłaś Bożenko ze zwykłego ciasta drożdżowego :)
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się z nim wcześniej, ale wygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńSuper wygląda! Do kubka kakao idealne!
OdpowiedzUsuńWygląda mega :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny przepis, ciasto wyglada bardzo apetycznie, jest Pani Mistrzynia!:)
OdpowiedzUsuńWow..dziękuję bardzo,
Usuń