Zastanawiałam się czy upiec ten chlebek w ramach Wypiekania na śniadanie..no i tak sobie pomyślałam..a co mi szkodzi?..szybko się robi taki chlebek i tak więc chlebek był i szybko zrobiony i szybko zjedzony..Ja nie miałam świeżego rozmarynu, dałam więc suszony..w sumie to troszkę obawiałam się tego dodatku, ale rozmaryn nie był wyczuwalny w chlebku..do chlebka wykorzystałam rodzynki Skworcu..Jedno opakowanie, a rodzynki w dwóch odcieniach..i na dodatek duże..no i oczywiście pyszne..Przepis na chlebek pochodzi stąd -wg (wg Oatgasm).Chleb na sodzie razem ze mną piekły:Justyna Bogus [FB],Ewa Skórzak [FB],Lidia Wesolowska [FB],Gosia Zet [FB].Kasia Ciesielska [FB],Moje Małe Czarowanie,,Piekielna Kuchnia Anety.Gotuj-Sam!,Smaczna Pyza,Piekę bo lubię,W mojej kuchni,Patison w kuchni,Prawo do gotowania z pasją,Z Chaty Na Końcu Wsi ,Gotowanie i pieczenie – I love it,Cafe Babilon w kuchni z pasją,Grunt to przepis,W mojej kuchni, Pasja Smaku
- 250 g mąki luksusowej Młynomag
- 1 szkl. maślanki
- 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/3 szkl.rodzynek Skworcu
- 1 małe jabłko
- 1 łyżeczka posiekanych igiełek rozmarynu
Rozgrzać piekarnik do 200 stopni.Mąkę przesiać i wymieszać z sodą, solą i cynamonem. Jabłko obrać i pokroić w małą kostkę, rodzynki przelać wrzątkiem. Do składników suchych dodawać stopniowo maślankę, powoli zagniatając ciasto. Dodać jabłko, rodzynki i rozmaryn i zagnieść wszystko, aż ciasto będzie elastyczne i trochę lepiące.Uformować okrągły bochenek, oprószyć mąką i przenieść na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ostrym nożem naciąć chleb na krzyż. Piec 40-45 minut, aż skórka ładnie się zarumieni.
Czy u Ciebie zniknął równie szybko, jak u mnie? ;) Dzięki za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCudny Ci się upiekł :-) Dzieki wielkie za kolejny wspólny raz :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za kolejne wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuń