Ciasto 3 Króli

Przepraszam, za takie zdjęcie , ale nie udało się zrobić lepszego...ciasto zostało szybko zjedzone...a upieczone dziś z okazji święta Trzech Króli...na blogu już jest jedno ciasto pieczone na takie święto [klik], a tym razem zrobiłam z innego przepisu, podpatrzonego tutaj.U mnie z braku kakao tzn.troszkę miałam ,ale za mało więc dodałam cynamon..zamiast migdału włożyłam orzech..młodsza córka od razu trafiła na niego [ nie widziała jak robię ciasto]..
  • około 500 g przesianej mąki pszennej [ u mnie ciut więcej] 
  • 1 szkl. letniego mleka 
  • 1/3 szkl. ciepłego oleju 
  • 1 jajko + 3 żółtka 
  • 4 dkg. drożdży 
  • 1 łyżka cukru brązowego [ dałam 3 łyżki białego]
Nadzienie
  • 3 łyżki dobrego ciemnego kakao [ kakao +cynamon]
  • 3 łyżki cukru brązowego
  • 40 g twardego masła
  • 1 migdał [orzech włoski]
Do dużej miski wkruszyć drożdże, dodać cukier i letnie mleko. Zostawić w ciepłym miejscu na kilka minut.Kiedy zaczyn zacznie pracować, dodać jajko, żółtka i 1/2 szkl.mąki, wszystko wymieszać  i ponownie zostawić na kilka minut w ciepłym miejscu.Dodać resztę mąki, olej i wyrobić ciasto. [ ja wszystkie składniki włożyłam do miski i wyrabiałam ].Ciasto nie powinno być zbyt rzadkie, jeżeli takie jest, dosypać trochę mąki. Ciasto wyrabiać około 10 minut. Gotowe ciasto powinno być elastyczne i gładkie. Ciasto zostawić w misce, przykryć lnianą ściereczką i zostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut.Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokąt ( dłuższy bok około 45 cm ), posypać cukrem i kakao, cynamonem,położyć w dowolnym miejscu migdał, orzech. Na koniec zetrzeć masło na dużych oczkach. Wzdłuż dłuższego brzegu ciasno zwinąć roladę. Końce rolady skleić, tak żeby otrzymać okrągły kształt i przełożyć do tortownicy z kominkiem [ u mnie szklanka owinięta w folię aluminiową ]- miejsce sklejenia, powinno być na dole.Przykryć i zostawić w ciepłym miejscu na 30 minut, do napuszenia. Po tym czasie, brzegi ciasta lekko naciąć ostrym nożem kilka razy, w równych odstępach [ u mnie inne nacięcia -widoczne na zdjęciu , chyba za słabo nacięłam , bo po upieczeniu nic nie było widać].Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 35 minut w temperaturze 180 stopni.

Komentarze

  1. Kocham wszystko co drożdżowe! :D Ciasto bardzo fajnie wygląda i pewnie podkradnę przepis do wypróbowania przy najbliższej okazji ;) Ale Bożenko, zdradź proszę, dlaczego akurat to ciasto na Trzech Króli??? Jakaś historia się z tym wiąże?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pyszne ciasto..polecam..w Polsce w sumie nie ma takiej tradycji wypiekania takiego ciasta..ale poczytałam w necie itd i postanowiłam je upiec..

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.