Przejdź do głównej zawartości
Robiłam pączki i zostały białka....no i co z nich zrobić ? ano , można np.piernik..pomysł na taki piernik podpatrzyłam tutaj..świetny pomysł na wykorzystanie białek,polecam.
- 7 -8 białek
- 50 g płatków migdałów wcześniej podprażonych na suchej patelni
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 200 g cukru
- 2 szklanki mąki
- 3 łyżki gorzkiego kakao
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Masło roztopić i dodać kakao.Dokładnie wymieszać i odstawić do ostygnięcia.Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawę do piernika przesiać.Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier. Następnie ubijając na najmniejszych obrotach miksera stróżką wlać ostudzone masło z kakao. Do białek stopniowo dodać przesianą wcześniej mąkę .Delikatne wymieszać łopatką lub łyżką. Masa ma być jednolita i gładka. Na koniec dodać uprażone i wystudzone migdały.Wymieszać i przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia o długości 26 cm.Piec w temperaturze 180°C przez 45-60 minut lub do suchego patyczka.Po wystudzeniu dowolnie udekorować.
Aromatyczny,pyszny :)
OdpowiedzUsuń