Kurczak w zalewie octowo-pomidorowej

Był chrupiący kurczak...a jak zostanie można zrobić w zalewie pomidorowej..pycha..
  • skrzydełka
  • kostka rosołowa
  • sól, pieprz
  • ziele angielskie
  • listek laurowy
  • wegeta
  • mąka do panierowania
  • jajka
  • bułka tarta
Skrzydełka pociąć tak, żeby z jednego powstały trzy kawałki ( lotki odłożyć).Obgotować je (około 10 min ) w wodzie z przyprawami.Wystudzić.Panierować w mące , roztrzepanych i doprawionych jajkach i bułce tartej.Smażyć na rumiano na rozgrzanym oleju.Ja smażyłam we frytkownicy.
  • 0,5 litra wody
  • 3 cebule
  •  liście laurowe, ziele angielskie
  • 0,5 szklanki octu
  • 1 łyżka soli
  • 2,5 łyżki cukru
  • 120 g przecieru pomidorowego
Wszystkie składniki zalewy gotować około 8 minut,następnie ostudzić.Kurczaka ułożyć w pojemniku,zalać ostudzoną zalewą.Odstawić do lodówki,na 24 godziny.




Komentarze

  1. Pysznie wygląda, na pewno wypróbuję:) Pozdrawiam i zapraszam do siebie :
    http://kuchnianasliwkowymszlaku.blog.pl/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.