Dziś ponoć święto chruścika...no i są chruściki drożdżowe..jakiś czas temu były pączki z dodatkiem cynamonu i przyprawy piernikowej , były smaczne ..więc tym razem też do ciasta drożdżowego dodałam tych przypraw.
- 50 dkg mąki
- 3/4 szkl.letniego mleka
- 2-3 łyżki cukru
- 50 g drożdży
- 50 g stopionego, wystudzonego masła
- 1-2 jajka
- 0,5 łyżeczki cynamonu
- 0,5 łyżeczki przyprawy do piernika
Z drożdży,1 łyżki cukru i letniego mleka zrobić rozczyn. Przykryć odstawić do wyrośnięcia.Do mąki wbić jajka, dodać margarynę,przyprawę i cynamon oraz rozczyn.Wyrobić ciasto i odstawić do wyrośnięcia.Następnie rozwałkować na grubość 1/2 cm, pokroić na ukośne pasy , rozciąć wzdłuż przez środek [ oczywiście nie przez całość], i przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć.Smażyć w głębokim gorącym oleju.Po wyjęciu posypać cukrem.
Ale mi Bożenko narobiłaś smaku :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie :)
OdpowiedzUsuń