Rogale drożdżowe, które rosną jak opętane

5 000 000 wyświetleń na blogu...dziękuję bardzo i zapraszam częściej..No i z tej okazji częstujcie się rogalikami ..do wyboru ...mniejsze, większe..z wiśniami lub z kremem czekoladowym..
Już nie raz piekłam takie szybkie rogaliki, które nie wymagają wyrastania, ale te są ciut inne ..pomysł na nie podpatrzyłam tutaj.Ilość składników podaję za autorką..a ja wczoraj wieczorem zrobiłam z połowy porcji ..musiałam tylko dodać ciut więcej mąki, bo ciasto było rzadkie....zrobiłam małe rogaliki i ciut większe..moje posypane tylko cukrem pudrem..
  • 1 kg mąki pszennej + 3 łyżki 
  • 10 dkg świeżych drożdży 
  • 0,5 l mleka 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 2 jajka 
  • 1 szkl. oleju
dowolne nadzienie
Ciepłe mleko, 3 łyżki mąki, cukier oraz drożdże wymieszać i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut.  Mąkę przesiewamy (to ważne! Inaczej rogale nie będą tak puszyste i lekkie) i połączyć razem z proszkiem do pieczenia.Dodać jajka, zaczyn, olej i dokładnie wymieszać łyżką [ ja zagniotłam rękoma].Ciasto podzielić na 4 części, każdą z nich rozwałkować na kształt koła.Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temperaturze 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem.

Jesienne słodkości!

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.