Weekend minął..a ciasto na niedzielę oczywiście było..tym razem piekłyśmy kremówkę wg przepisu znajomej Iwonki..Ja zrobiłam z ciut większej porcji, bo miałam akurat dwie takie same duże blaszki..Ciasto pyszne..muszą tylko dobrze kruche placki nasiąknąć masą budyniową,aby można było je dobrze ukroić.
Razem ze mną kremówkę piekły:Angelika, Iwonka, Justyna, Anna.
Ciasto:
- 30 dag mąki pszennej
- 25 dag dobrej margaryny
- 1 łyżka smalcu
- 3-4 łyżki gęstej śmietany
Zagnieść ciasto.Schłodzić w lodówce przynajmniej przez 1 godzinę.Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki, podzielić na dwie części i rozwałkować na wielkość klasycznej blaszki do ciasta. Upiec osobno dwa placki w temperaturze 180 stopni, do uzyskania złotego koloru W trakcie pieczenia na cieście robią się bąble więc dół z bąblami musi potem pójść w stronę dna blaszki, a na górze bąble idą w stronę kremu.
Krem:
Krem:
- 1 litr mleka
- 2 budynie waniliowe
- 3 żółtka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 cukry waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
Połowę mleka zagotować, a w drugiej części mleka rozmieszać budynie, żółtka, cukry i mąkę i tak przygotowaną mieszankę wlać do gotującego się mleka.Ugotować jak budyń ,lekko przestudzić.
Budyń wylać na upieczony i wystudzony spód z ciasta, przykryć drugim plackiem, lekko docisnąć .Odstawić chłodne miejsce , aby masa zastygła i ciasto zmiękło [ nie musi to być lodówka ].Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Kochana mi nie wyszedł ani jeden bąbel :), ale i tak było pysznie:) Dziękuje za wspólne pieczenie i oczywiście do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńWażne, że pyszne...dzięki i do następnego..
UsuńWspaniała kremówka! Smaczna, domowa - najlepsza :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne słodkie pieczenie :)
Oj tak.domowa najlepsza.również dziękuję.
UsuńWspaniale się prezentuje,musi być przepyszna. Dzięki za wspólne wypiekanie
OdpowiedzUsuńDzięki.pyszna była.Dzięki również.
UsuńMmm, musiała rozpływać się w buzi :)
OdpowiedzUsuńOj tak.
Usuń