Bułeczki z pieczarkami


Zdjęcie nie zbyt piękne, ale nie było czasu na zrobienie innego..Jakiś czas temu znalazłam przepis na chleb bez zagniatania..z tego samego ciasta można zrobić i chleb i bułeczki i pizzę itd..Zaciekawił mnie sposób przygotowania i to, że ciasto można przechowywać w lodówce nawet 14 dni,a w razie potrzeby wystarczy odkroić lub oderwać potrzebny kawałek ciasta i dokładnie obtoczyć go w mące,następnie uformować chleb lub bułki i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 - 2 godziny.Ja ciasto zrobiłam wieczorem..według przepisu miało rosnąć przez 2 godziny ,a potem należało wstawić je do lodówki.U mnie rosło chyba krócej, nie wiem...wiem , że zasnęłam ..a mąż wrócił z pracy z drugiej zmiany i obudził mnie , bo ciasto uciekało już z miski..Na drugi dzień zrobiłam bułeczki z pieczarkami, a następnego dnia z reszty ciasta pizzę..muszę znów tak przygotować ciasto i upiec chlebek..
  • 710 ml letniej wody 
  • 20 g świeżych drożdży
  • 2 ,5 łyżeczki soli morskiej 
  • 1 kg mąki pszennej / najlepiej chlebowej 
  • 1 łyżka cukru 
dodatkowo:

  • 50 dkg pieczarek
  • 2 cebule
  • sól, pieprz
Świeże drożdże zasypać 1 łyżką cukru, dodać 3-4 łyżki wody i wymieszać, odstawić na kilka minut.Do dużej miski [ około 5 l , a nawet większej] wsypać mąkę wymieszaną z solą. Dodać wyrośnięte drożdże i resztę wody.Wymieszać łyżką - krótko, tylko do połączenia składników. Mąka powinna być równomiernie nasączona wodą, a ciasto powinno być luźne.
Naczynie przykryć folią spożywczą i zostawić w temperaturze pokojowej na około 2 godziny. Następnie naczynie z ciastem wstawić do lodówki na minimum 12 godzin.
W dniu pieczenia oprószonymi mąką dłońmi lub nożem oddzielić potrzebny kawałek ciasta, a miskę z pozostałym ciastem ponownie przykryć i wstawić do lodówki, do następnego użycia. 
Pieczarki i cebulę pokroić w drobną kostkę. Dusić pod przykryciem, aż puszczą wodę. Doprawić solą i pieprzem, podsmażać, aż cały płyn odparuje.
Z ciasta odrywać małe części i każdą część nadziać pieczarkami i formować bułeczki.Następnie układać na nasmarowanej tłuszczem blaszce łączeniem do dołu, zachowując odstępy pomiędzy bułeczkami. Przykryć ściereczką, pozostawić na 20 - 25 minut do napuszenia. Przed samym pieczeniem posmarować jajkiem.Piec w temperaturze 190ºC przez około 25 minut. Wyjąć, podawać gorące.





Komentarze

  1. bardzo lubię wszelkie wytrawne bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś chyba nie tak mi wyszło :( Bardzo trudno mi było uformować takie bułeczki, a po upieczeniu guma niesamowita mi wyszła. Wiesz może co nie tak zrobiłam? Niby wszystko jak napisane...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Trudno mi powiedzieć, czemu tak się stało.Może to wina mąki.Ja w sumie zawsze daję tak niby na oko..na początku odmierzam potrzebną ilość, ale czasem dodaję jej mniej lub więcej.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.