poniedziałek, 5 października 2015

Wyniki konkursu

Na początku dziękuję za udział w konkursie..w sumie spodziewałam się, że będzie więcej zgłoszeń..Z tych zgłoszeń ,które otrzymałam wybrałam 3 propozycje , które zostaną nagrodzone..Osoby , które wygrały proszę o adresy do wysyłki nagrody- przekażę sponsorowi nagród..A oto pyszne propozycje potraw z wykorzystaniem sosów Folwark.
Pikantny biszkopt z parówkami p.Katarzyny

Składniki:
Biszkopt:
1. 1 szklanka mąki
2. 1,5 szklanki mleka
3. 3 jajka
4. 1/2 łyżeczki pieprzu
5. Przyprawa Kucharek 1 1/2 łyżeczki
Dodatkowo:
1. Ketchup Premium Folwark
2. 5 parówek
3. 2 cebule
4. 1 łyżeczka ziół prowansalskich
5. Olej do smażenia
6. Margaryna do wysmarowania formy
7. Bułka tarta do wysypania formy
Przygotowanie:
1. Żółtka ubijamy z mlekiem, z pieprzem i przyprawą kucharek. Stopniowo wsypujemy przesianą mąkę. Masę odstawiamy na 20 minut.

2. Z parówek zdejmujemy osłonki i kroimy w cienkie plasterki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy parówki i cebulę. Przyprawiamy ziołami prowansalskimi i mieszamy. Smażymy na małym ogniu około 10 minut.

3. Białka ubijamy i delikatnie mieszamy z ciastem. Wlewamy do wysmarowanej margaryną tortownicy. Wkładamy cebulę i parówki. Pieczemy w rozgrzanym do 180 stopni C piekarniku około 40 minut.

4. Upieczony biszkopt przed podaniem polewamy ketchupem premium Folwark.


Mikro pyraburgery z omletami szpinakowymi i kotlecikami z indyka p.Eweliny




placuszki ziemniaczane:
0,5 kg ugotowanych ziemniaków (może być "pozostałość" po wczorajszym obiedzie)
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka zielonej czubricy
pół średniej cebuli
3 łyżki sosu czosnkowego FOLWARK
3 łyżki mąki ziemniaczanej

omlety szpinakowe:
100 g rozmrożonego odciśniętego szpinaku
1 zmiażdzony ząbek czosnku
1 jajko
szczypta soli
Burgery:
25 dkg mielonego mięsa z indyka
kilka ziarenek rozgniecionego czerwonego pieprzu
łyżka czerwonej czubricy
pół średniej startej na tarce cebuli
1 zmiażdżony ząbek czosnku
1 jajko

dodatkowo:
pomidor
musztarda, sos madziaròw FOLWARK

Potrzebne:
blaszka do florentynek/makaroników
papier do pieczenia
wykałaczki

1. Wszystkie składniki na placki miksujemy razem na wysokich obrotach, aż do uzyskania kremowej masy.
2. wszystkie składniki omletu szpinakowego miksujemy do uzyskania względnie jednolitej masy.
3. wszystkie składniki burgera z indyka mieszamy razem do połączenia składników
4. Piekarnik rozgrzewamy do 180 st.
5. Z papieru wycinamy kółka wielkości dna foremek, układamy papierki.
6. Do foremek wylewamy/wykładamy dociskając łyżką kolejne masy tak, żeby
nie wystawały poza krawędź, placki ziemniaczane możemy wedle uznania
posypać szczypiorkiem, ziołami etc..
7. Pieczemy w piekarniku 20-30 minut.
8. Po upieczeniu wykładamy, odczekujemy chwilę i lekko podważając krawędzie nożem wyjmujemy krążki.
9. Montujemy burgery Emotikon smile placek ziemniaczany smarujemy cienko musztardą,
na to kładziemy omlet, burgera, plasterek świeżego pomidora. Całość
przykrywamy pomarowanym od spodu sosem madziaròw plackiem ziemniaczanym. Dla wzmocnienia konstrukcji przyszpilamy wykałaczką.

Kurczak w porach z ananasem p.Barbary



Składniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* przyprawa do drobiu 
* pół dużego pora
* pół puszki ananasa
* 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp")
* 5 łyżek soku z ananasa
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

3 komentarze :

  1. Trzeci raz widzę w tym konkursie wygrywa przepis p.Eweliny nie było z czego wybrać ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Po pierwsze wybór był konsultowany ze sponsorem, po drugie to wynika ze przepis jest dobry i doceniony też przez inne osoby i stąd pewnie takie wybory.

      Usuń
  2. Dziękuję za wyróżnienie. Adres wysłany na e-maila. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.