Kostki nadziane

Prawdę mówiąc ciasto zarobiłam na pizzę, ale jakoś plany się zmieniły i zrobiłam takie oto kostki..Coś na Halloween..my w sumie takiego święta nie obchodzimy, ale takie bułeczki można zrobić , na blogu są podobne bułeczki ..ale te dodatkowo są z nadzieniem..Przepis na ciasto -nocną pizzę pochodzi  z książki Chleb domowa piekarnia Piotra Kucharskiego.Ciasto robimy np.wieczorem i wkładamy do lodówki..tam w misce rośnie..potem tylko wyjmujemy z lodówki , zagniatamy i odstawiamy na 1,5 godziny , aby się ogrzało.Ciasto w lodówce można przechowywać 12-24 godziny.

  • 240 ml wody
  • 5 g drożdży
  • 400 g mąki pszennej
  • 30 g oliwy
  • 10 g soli [ 1 łyżeczka]
  • 0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
dodatkowo
Drożdże rozpuścić w wodzie., dodać pozostałe składniki i wymieszać na jednolitą masę.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę, wyrabiać przez 5-7 minut.Włożyć do nasmarowanej oliwą miski, przykryć folią i wstawić do lodówki [12-24 godziny].Następnie wyjąć ciasto z miski na blat, zagnieść i odstawić na 1,5 godziny, aby ciasto się ogrzało.Rozwałkować, pokroić na paski.Na każdym pasku ułożyć nadzienie [ kiełbaska drobno pokrojona i wymieszana z sosem] uformować ruloniki i na każdym końcu zawiązać supełek.Kostki układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi  odstępy, przykryć folią spożywczą.Odstawić w ciepłe miejsce na 35 - 40 minut.Piekarnik nagrzać do temperatury 200 stopni.Bułeczki przed wstawieniem do piekarnika pomalować jajkiem roztrzepanym z 1 łyżką mleka.Bułki piec około 15 minut na złoty kolor z opcją górnej i dolnej grzałki.Po upieczeniu wyjąć na kratkę, wystudzić.







Komentarze