W ten weekend przenieśliśmy się do czasów PRL-u ..wspólnie z innymi blogerami robiliśmy blok czekoladowy...kiedyś był często robiony..pamiętam jak moja mama robiła..w sumie ja też robiłam,ale dawno temu...Moja córka robiła chyba ze dwa tygodnie temu, ale tak szybko był zjedzony , że zdjęć nie było z czego zrobić...i w sumie ja zjadłam tylko mały kawałeczek..no , ale i tak takiego bloku dużo się nie zje..Pamiętacie ten smak?
Razem ze mną blok robiły: Dorotka, Marzenka,Asa, Joanna, Angelika, Iwonka,Krysia,Joasia,Danusia ,Joanna.
- 25 dkg margaryny
- 3-4 łyżki kakao
- 1/2 szkl.wody
- 1,5 szkl.cukru
- 40 dkg herbatników
- 50 dkg mleka w proszku
- dodatkowo: orzechy laskowe, orzechy piniowe,płatki , skórka pomarańczowa itp.
Blok pełen pyszności ! Dzięki za wspólną zabawę, pozdrawiam Asa
OdpowiedzUsuńBożenko blok wygląda przepysznie :) również dziękuję za wspólne wypiekanie i fajną zabawę :)
OdpowiedzUsuńMoi u ciebie to rzeczywiście akcent PRL u , świetne odwzorowanie. Dzięki za miłą zabawę.
OdpowiedzUsuńPs.jestem oczatowana twoim blogiem, super 😃
Wspaniały ci wyszedł, dziękuje za wspólną słodką akcję :-)
OdpowiedzUsuńDzieki Bożka za powrót do przeszłości :-)
OdpowiedzUsuńWspaniałe i pyszne to było wydarzenie, dziękuje :)
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, tyle tylko,że ja robię na maśle. ale jest i tak super
OdpowiedzUsuńPięknie wygląda blok . Dziękuje za wspólne " wypiekanie"
OdpowiedzUsuńDziękuję Bożenko za przypomnienie najwspanialszego smakołyku z dzieciństwa i świetną zabawę. :)
OdpowiedzUsuńFantastyczny blok i dekoracja,. :)
Dziękuję za miłe słowa i wspólne pichcenie .
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW końcu z margaryną, jak kiedyś. Bigdy żadnego masła.
OdpowiedzUsuńJa akurat rozpuszczam w wodzie margarynę i cukier, a potem wlewam to i miksuję do garnka,gdzie jest mleko w proszku i kakao. Następnie przelewam do formy i po wystudzeniu wstawiam do.lodówki.
A do tego aromatyczna świeżo palona kawa. Brzmi pysznie. Pozdrawiamy
OdpowiedzUsuń