- 5 jabłek
- sok z cytryny
- 3/4 szkl. cukru
- 1/4 szkl.cukru kokosowego
- 3 jajka
- 2 szkl. mąki
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 3 łyżki oleju
- 3 łyżki dżemu
- skórka cytrynowa kandyzowana
- imbir kandyzowany
Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny , dodać oba rodzaje cukrów i wymieszać. Odstawić na pół godziny. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą i szczyptą soli. Jajka roztrzepać, dodać olej i dżem, wymieszać.Do jabłek dodać suche składniki, mokre i wymieszać łyżką. Ciasto przełożyć do foremki .Piec około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Bardzo fajne ciacho :-))
OdpowiedzUsuńI pyszne...dziękuję.
Usuńhttp://mojekucharzenie-bozena-1968.blogspot.com/2015/09/szybkie-ciacho-z-jabkami.html#comment-form
OdpowiedzUsuńO co chodzi z tym linkiem ?
Usuńlubię takie ciasta, przy których jest mało pracy, a smakują pysznie;)
OdpowiedzUsuńJa też takie lubię...jak się ma mało wolnego czasu to jest super rozwiązanie.
UsuńZrobiłem:) tzn. upiekłem :) Pyszne:) szkoda tylko, że na samym spodzie zakalec wyszedł, lecz to wina piekarnika i piekarza:P ślicznie dziękuje za przepis:)
OdpowiedzUsuń