Konkurs

Wakacje się skończyły..no może jeszcze nie dla wszystkich...studenci mają jeszcze trochę luzu...czas urlopów pewnie też....a mam nadzieję, że znajdziecie czas [ na pewno tak, bo macie na to cały miesiąc] , aby przygotować pyszne danie z wykorzystaniem dowolnego sosu  Folwark..a do wyboru jest sporo tych sosów...jest w czym wybierać i kombinować, aby stworzyć coś pysznego..Spośród wszystkich zgłoszeń będą wybrane trzy...najbardziej kreatywne i oczywiście pyszne dania...



Nagrody:
- 1 miejsce – kosz z produktami Folwark
- 2 i 3 miejsce produkty Folwark



Zasady konkursu :


  • polubić fanpage Folwark, który jest fundatorem nagród [niekoniecznie, ale miło by było]
  • wykonać dowolną potrawę z wykorzystaniem dowolnego sosu  Folwark
  • zdjęcie potrawy mile widziane [ na fb utworzę galerię potraw konkursowych]
  • polubić fanpage Moje domowe kucharzenie [ niekoniecznie, ale miło by było]
  • propozycję potrawy zostawić w komentarzu pod tym postem  lub przesłać na mojego maila : bozena-1968@gazeta.pl 
  • konkurs trwać będzie miesiąc od 1 września do 30 września
  • wyniki ogłoszone będą na blogu w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu
  • osoby , które wygrają dostaną maila w sprawie adresu do wysyłki [tylko na terenie Polski]


                Komentarze

                1. Moja ulubiona wersja cukinii - bez mięcha i ciężkości, leciutka jak piórko, niskokaloryczna, pyszna!
                  Cukinia zapiekana z kaszą jaglaną
                  Składniki:
                  2 małe cukinie
                  1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
                  1 starta marchewka
                  3 łyżki sosu Salsa Mexicana Folwark (lub Sos Pomidorowy Sambal, również pysznie smakuje)
                  papryka słodka w proszku
                  papryka ostra w proszku
                  sól
                  pieprz
                  oregano
                  1/4 kostki sera feta

                  Przygotowanie:
                  Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką miąższ. Kaszę wymieszać ze startą na tarce marchewką, sosem, przyprawami (do smaku). Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać. Pogotować chwilkę ciągle mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniać cukinie. Na wierzchu ułożyć grudki fety, zapiec w 200'C około 15 minut.
                  Wspaniale smakują na ciepło, podane z Sosem Madziarów Folwark.

                  Kasia Załuska
                  katarzyna.zaluska123@gmail.com
                  cakesbykejt.blogspot.com

                  OdpowiedzUsuń
                  Odpowiedzi
                  1. Brzmi pysznie, dziękuję za zgłoszenie..zdjęcie dodaję do galerii na fb.

                    Usuń
                  2. Kurczak w porach z ananasem

                    Składniki:
                    * 1 podwójna pierś z kurczaka
                    * przyprawa do drobiu
                    * pół dużego pora
                    * pół puszki ananasa
                    * 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp")
                    * 5 łyżek soku z ananasa
                    Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.

                    Usuń
                2. Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej w sosie ziołowo-musztardowym
                  Składniki:
                  * 2 piersi z kurczaka
                  * 0,5 kg pieczarek
                  * śmietana 18% (330g)
                  * szklanka bulionu (może być z kostki)
                  * 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
                  * 5 łyżek sosu ziołowo-musztardowego Folwark
                  * sól, pieprz
                  * tłuszcz do smażenia

                  Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i sos ziołowo-musztardowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.

                  OdpowiedzUsuń
                3. A ja przesyłam przepis na pysznego pstrąga z aromatyczną, egzotyczną salsą :)
                  Pstrąg a`la teriyaki z sałatką z mango
                  Filet z pstrąga
                  2 łyżki sosu teriyaki Folwark
                  1 łyżka sosu sojowego
                  1 ząbbek czosnku
                  Sałatka mango:
                  1 mango
                  2 łyżeczki brązowego cukru
                  1 łyżeczka sosu rybnego
                  1 łyżeczka octu
                  Sok z ½ limonki
                  ½ papryczki chilli posiekanej
                  6 listków mięty posiekanych

                  W miseczce łączymy sos sojowy, sos teriyaki Folwark i przeciśnięty przez praskę czosnek.
                  Umyty i osuszony filet z pstrąga smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Mango kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i listki mięty. Z brązowego cukru, sosu rybnego, octu i soku z limonki przygotowujemy sos którym zalewamy mango. Mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Patelnie nagrzewamy i na odrobinie oliwy smażymy pstrąga z dwóch stron (2-3 minuty z każdej strony ). Usmażonego pstrąga serwujemy razem z sałatką mango i cząstkami limonki.

                  OdpowiedzUsuń
                4. Bułeczki z pikantnym nadzieniem

                  Składniki:
                  1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
                  2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
                  3. 2 parówki
                  4. 3 ząbki czosnku
                  5. 1 papryka czerwona
                  6. Szklanka startego żółtego sera
                  7. 1 cebula
                  8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy

                  Przygotowanie:
                  1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
                  2. Parówki pokroić w plasterki.
                  3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
                  4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
                  5. Czosnek obrać.
                  5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
                  6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
                  7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.

                  Smacznego! :)

                  Katarzyna Prosińska
                  kazikonda0@o2.pl

                  OdpowiedzUsuń

                Prześlij komentarz

                Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
                Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.