Wakacje się skończyły..no może jeszcze nie dla wszystkich...studenci mają jeszcze trochę luzu...czas urlopów pewnie też....a mam nadzieję, że znajdziecie czas [ na pewno tak, bo macie na to cały miesiąc] , aby przygotować pyszne danie z wykorzystaniem dowolnego sosu Folwark..a do wyboru jest sporo tych sosów...jest w czym wybierać i kombinować, aby stworzyć coś pysznego..Spośród wszystkich zgłoszeń będą wybrane trzy...najbardziej kreatywne i oczywiście pyszne dania...
Nagrody:
- 1 miejsce – kosz z produktami Folwark
- 2 i 3 miejsce produkty Folwark
Zasady konkursu :
- polubić fanpage Folwark, który jest fundatorem nagród [niekoniecznie, ale miło by było]
- wykonać dowolną potrawę z wykorzystaniem dowolnego sosu Folwark
- zdjęcie potrawy mile widziane [ na fb utworzę galerię potraw konkursowych]
- polubić fanpage Moje domowe kucharzenie [ niekoniecznie, ale miło by było]
- propozycję potrawy zostawić w komentarzu pod tym postem lub przesłać na mojego maila : bozena-1968@gazeta.pl
- konkurs trwać będzie miesiąc od 1 września do 30 września
- wyniki ogłoszone będą na blogu w ciągu 7 dni od zakończenia konkursu
- osoby , które wygrają dostaną maila w sprawie adresu do wysyłki [tylko na terenie Polski]
Moja ulubiona wersja cukinii - bez mięcha i ciężkości, leciutka jak piórko, niskokaloryczna, pyszna!
OdpowiedzUsuńCukinia zapiekana z kaszą jaglaną
Składniki:
2 małe cukinie
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej
1 starta marchewka
3 łyżki sosu Salsa Mexicana Folwark (lub Sos Pomidorowy Sambal, również pysznie smakuje)
papryka słodka w proszku
papryka ostra w proszku
sól
pieprz
oregano
1/4 kostki sera feta
Przygotowanie:
Cukinie przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć łyżką miąższ. Kaszę wymieszać ze startą na tarce marchewką, sosem, przyprawami (do smaku). Wszystkie składniki przełożyć do garnuszka i podgrzewać. Pogotować chwilkę ciągle mieszając. Tak przygotowanym farszem napełniać cukinie. Na wierzchu ułożyć grudki fety, zapiec w 200'C około 15 minut.
Wspaniale smakują na ciepło, podane z Sosem Madziarów Folwark.
Kasia Załuska
katarzyna.zaluska123@gmail.com
cakesbykejt.blogspot.com
Brzmi pysznie, dziękuję za zgłoszenie..zdjęcie dodaję do galerii na fb.
UsuńKurczak w porach z ananasem
UsuńSkładniki:
* 1 podwójna pierś z kurczaka
* przyprawa do drobiu
* pół dużego pora
* pół puszki ananasa
* 10 łyżek sosu Folwark ("Dressing 1000 wysp")
* 5 łyżek soku z ananasa
Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół tak, żeby powstały 4 cienkie kotlety. Rozbijamy je lekko tłuczkiem do mięsa. Obsypujemy przyprawą do drobiu. Por kroimy w półtalarki, ananas kroimy w kostkę. Do sosu dodajemy sok z ananasa. Na dnie naczynia żaroodpornego wykładamy połowę pora. Kładziemy na to mięso. Przykrywamy resztą pora wymieszaną z ananasem. Polewamy sosem. Pieczemy pod przykryciem ok. 45 minut w temperaturze 180 stopni C.
Potrawka z kurczaka i fasolki szparagowej w sosie ziołowo-musztardowym
OdpowiedzUsuńSkładniki:
* 2 piersi z kurczaka
* 0,5 kg pieczarek
* śmietana 18% (330g)
* szklanka bulionu (może być z kostki)
* 20 dag ugotowanej fasolki szparagowej ( u mnie mrożona)
* 5 łyżek sosu ziołowo-musztardowego Folwark
* sól, pieprz
* tłuszcz do smażenia
Sposób przygotowania: Mięso kroimy w kostkę. Podsmażamy na rumiano na tłuszczu. Przekładamy do garnka. Pieczarki kroimy w półplasterki i odparowujemy na patelni z nadmiaru wody. Dodajemy je do kurczaka. Dokładamy fasolkę szparagową. Całość zalewamy szklanką bulionu. Dodajemy śmietanę i sos ziołowo-musztardowy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Dusimy pod przykryciem ok. 15 min. Danie można posypać pietruszką, ja użyłam suszonej.
A ja przesyłam przepis na pysznego pstrąga z aromatyczną, egzotyczną salsą :)
OdpowiedzUsuńPstrąg a`la teriyaki z sałatką z mango
Filet z pstrąga
2 łyżki sosu teriyaki Folwark
1 łyżka sosu sojowego
1 ząbbek czosnku
Sałatka mango:
1 mango
2 łyżeczki brązowego cukru
1 łyżeczka sosu rybnego
1 łyżeczka octu
Sok z ½ limonki
½ papryczki chilli posiekanej
6 listków mięty posiekanych
W miseczce łączymy sos sojowy, sos teriyaki Folwark i przeciśnięty przez praskę czosnek.
Umyty i osuszony filet z pstrąga smarujemy przygotowaną marynatą i odstawiamy na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy sałatkę. Mango kroimy w kostkę, dodajemy posiekaną papryczkę chilli i listki mięty. Z brązowego cukru, sosu rybnego, octu i soku z limonki przygotowujemy sos którym zalewamy mango. Mieszamy aby wszystkie składniki się połączyły. Patelnie nagrzewamy i na odrobinie oliwy smażymy pstrąga z dwóch stron (2-3 minuty z każdej strony ). Usmażonego pstrąga serwujemy razem z sałatką mango i cząstkami limonki.
Bułeczki z pikantnym nadzieniem
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1. 2 kajzerki lub inne okrągłe bułki
2. 4 łyżki ketchupu standard ostrego Folwark
3. 2 parówki
4. 3 ząbki czosnku
5. 1 papryka czerwona
6. Szklanka startego żółtego sera
7. 1 cebula
8. Przyprawa do zapiekanek i pizzy
Przygotowanie:
1. Bułki przekroić na pół, wyjąć z nich niewielką ilość miąższu.
2. Parówki pokroić w plasterki.
3. Paprykę umyć, osuszyć, usunąć gniazdo nasienne i pokroić w kostkę.
4. Cebulę obrać, umyć, osuszyć i pokroić w drobną kostkę.
5. Czosnek obrać.
5. Bułki posmarować ketchupem ostrym Folwark, włożyć cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, parówki i paprykę, tak, aby napełnić farszem każdą bułkę, posypać przyprawą i startym serem.
6. Bułki włożyć do naczynia żaroodpornego i zapiekać w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C około 5 minut.
7. Przed podaniem gorące bułki polać ketchupem standard ostrym Folwark.
Smacznego! :)
Katarzyna Prosińska
kazikonda0@o2.pl