środa, 23 września 2015

Bułki poznańskie z przedziałkiem

Te bułeczki piekłam jakiś czas temu...i zapomniałam o nich...w sumie mam jeszcze sporo takich "zapomnianych "przepisów...ciągle brak czasu na pisanie i stąd takie opóźnienie z dodawaniem wpisów..w sumie staram się, żeby codziennie był jakiś wpis ,ale i tak ciągle dochodzi nowych , a zaległe też jeszcze są nieopisane..Przepis na te bułeczki znalazłam w książce Piotra Kucharskiego -Chleb Domowa piekarnia.....sporo tam fajnych przepisów , a ja nie mam kiedy ich wypróbować..ale w miarę możliwości będę korzystać z książki.
Opis formowania bułek będzie pokazany na zdjęciu z książki , nawet sam autor tego nie opisał, tylko pokazał co i jak..

Podmłoda:

  • 200 g mąki pszennej typ 750
  • 200 ml wody
  • 2 g drożdży
Ciasto właściwe:

  • 10 g drożdży
  • 200 ml wody
  • 400 g mąki pszennej typ 750 
  • 10 g soli [ 1łyżeczka]
Dzień przed pieczeniem:
W misce wymieszać wszystkie składniki na podmłodę.Odstawić w temperaturze pokojowej na 12-16 godzin do fermentacji.
W dniu pieczenia:
Drożdże rozpuścić w wodzie i razem z pozostałymi składnikami dodać do zaczynu.Przełożyć na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez około 7minut, aż ciasto będzie sprężyste i przestanie kleić się do rąk.Przełożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 2-3 godziny.W połowie tego czasu można zwilżoną dłonią naciągnąć każdy bok ciasta do środka, dzięki temu uzyskamy bardziej puszyste bułki[ pominęłam].Wyrośnięte ciasto lekko zagnieść i podzielić na 9 części [ 110 g każda część].Z każdej porcji ciasta uformować bułeczkę jak na zdjęciu.Ułożyć na obsypanej mąką blaszce w trzy rzędy po trzy bułeczki i odstawić do garownia na około 30-40 minut.Piekarnik nagrzać do 230 stopni, bułki posmarować wodą , wstawić blachę do piekarnika, zaparować piekarnik i piec przez 12-15 minut.Wyjąć i wystudzić na kratce.












4 komentarze :

  1. Bułeczki nacinamy po wyrośnięciu ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bułeczek nie nacinamy..Nacięcie jest od specjalnego formowania bułek..przygotowaną kulkę ciasta formujemy, pośrodku bułeczki delikatnie ugniatamy palcami tak jakby dołeczek i potem po upieczeniu wygląda to jakby nacięcie ..na zdjęciu z książki jest widoczne jak to zrobić.

      Usuń
    2. Ale przed garowaniem? ;)

      Usuń
    3. Tak, przed garowaniem.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.