Tartaletki drożdżowe- różyczki


Proste do zrobienia i pyszne do zjedzenia..

  • 20 g świeżych drożdży
  • 350 g mąki 
  • 50 g cukru
  • cukier waniliowy
  • 70 g miękkiego masła
  • 120 ml ciepłego mleka
  • 1 jajko
Drożdże rozpuścić w mleku, dodać łyżeczkę cukru , odstawić na 10 minut.Dodać resztę składników . Ciasto dokładnie wyrobić,przykryć i odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Ciasto rozwałkować na grubość około 3 mm i za pomocą szklaneczki wykrawać kółka. 3 krążki ciasta ułożyć w szeregu jeden obok drugiego, tak aby ich brzegi lekko nachodziły na siebie. Zwinąć w rulon, po czym przekroić na pół - powstaną dwie różyczki. Przygotowane różyczki przekładać np.do foremek na tartaletki.Odstawić do wyrośnięcia.Ciastka wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 25 - 30 minut, powinny się lekko zrumienić.Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem.





Uczta pod gołym niebem

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.