Szafranowe mini-rogaliki z serkiem



Dzisiaj obchodzimy Dzień bloga, blogera...i z tej okazji wszystkim blogerom i blogerkom życzę samych przyjemności z prowadzenia bloga.. nie ważne czy kulinarnego , modowego czy innego...Z tej okazji częstujcie się też rogalikami ..pomysł na nie znalazłam tutaj.

  • 300 ml mleka 
  • 25 g drożdży 
  • 2 jaja
  • 1 żółtko 
  • szczypta szafranu 
  • 50 dkg maki 
  • 10 dkg cukru 
  • 50g masła 

Nadzienie:
  • 30 dkg białego sera
  • 1 małe jajo
  • 3 łyżki cukru
  • ziarenka z laski wanilii (lub cukier waniliowy)
  • 1 płaska łyżka budyniu
Mleko podgrzać, żeby było ciepłe.Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru, dodać pół szklanki mleka, 1 łyżeczkę mąki, wymieszać o odstawić do wyrośnięcia na ok. 15 minut. Do pozostałego mleka dodać roztarte palcami nitki szafranu.
2 jaja i żółtko rozetrzeć z cukrem, dodać mleko z szafranem, wlać wyrośnięte drożdże, dodać mąkę i wyrobić jednolite ciasto, dodając rozpuszczone masło.
Z ciasta uformować kulę, posmarować olejem, przykryć ściereczką i odstawić do wyrastania (ciasto powinno co najmniej podwoić objętość).
Ser rozetrzeć z cukrem i jajkiem, wymieszać z ziarenkami wanilii i budyniem.Wyrośnięte ciasto odgazować, uderzając pięścią, podzielić na kilka części.Następnie ciasto podzielić na kilka części, rozwałkować na kształt koła .Przełożyć na rogalomanię , wyciąć trójkąty, nałożyć farsz i zwijać rogaliki.Układać na blaszkę. Wstawić od nagrzanego piekarnika, piec około 12-15 minut w temp 180 stopni.Upieczone rogaliki wystudzić, posypać cukrem pudrem.










Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.