Buraki na zimę

Kolejny przepis na buraczki na zimę, tym razem w zalewie..pomysł pochodzi stąd..Ja zrobiłam z połowy porcji.
  • 3 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. octu
  • 3 łyżki soli
  • 15 ziaren pieprzu
  • 15 liści laurowych
  • 6 goździków
  • 6 cebul (pokrojone w piórka)
  • 6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki)
  • 6 szkl. wody
  • 6 kg buraków

Buraki ugotować w "mundurkach" około 1 godzinę- odstawić do wystygnięcia, zdjąć skórkę i  zetrzeć buraki na dużych oczkach.Składniki zalewy zagotować i zalać zalewą .Wymieszać i zostawić na minimum 6 godzin  lub na noc.Przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 min.
Róbmy przetwory!

Komentarze

  1. Nie znałam i chętnie skorzystam :) Do tej pory robiłam buraczki zawsze z papryką i już mi się znudziło. Dziękuję za pomysł i udział w akcji "Róbmy przetwory!"

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja robię też z papryką, a nawet z ogórkami lub cukinią.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.