Kolejny przepis na buraczki na zimę, tym razem w zalewie..pomysł pochodzi stąd..Ja zrobiłam z połowy porcji.
- 3 szkl. cukru
- 1,5 szkl. octu
- 3 łyżki soli
- 15 ziaren pieprzu
- 15 liści laurowych
- 6 goździków
- 6 cebul (pokrojone w piórka)
- 6 ząbków czosnku (pokrojone w plasterki)
- 6 szkl. wody
- 6 kg buraków
Buraki ugotować w "mundurkach" około 1 godzinę- odstawić do wystygnięcia, zdjąć skórkę i zetrzeć buraki na dużych oczkach.Składniki zalewy zagotować i zalać zalewą .Wymieszać i zostawić na minimum 6 godzin lub na noc.Przełożyć do słoików i pasteryzować ok 15 min.
Nie znałam i chętnie skorzystam :) Do tej pory robiłam buraczki zawsze z papryką i już mi się znudziło. Dziękuję za pomysł i udział w akcji "Róbmy przetwory!"
OdpowiedzUsuńJa robię też z papryką, a nawet z ogórkami lub cukinią.
Usuń