Kolejna potrawa z z wolnowaru [ wolnowar w sumie już zastąpiłam multicookerem,ale przepisy są zaległe i trza opublikować]...tym razem bitki w sosie pomidorowym..ja użyłam świeżych pomidorów, ale można dać i koncentrat pomidorowy.
- 1 kg karkówki
- 1 cebula
- kilka suszonych pomidorów Fresano
- 2-3 pomidory czerwone
- marchewka
- sól, pieprz
- listek, ziele
- majeranek
- śmietana
- koperek
Wlać wodę do misy wolnowaru i włączyć.Mięso pokroić w plastry i podsmażyć na oleju i przełożyć do misy wolnowaru.Pomidory sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w drobną kostkę, dodać do mięsa .Dodać także pokrojoną marchewką i suszone pomidory oraz przyprawy.Gotować 4-5 godzin na poziomie "2" lub 7-8 godzin na poziomie "1".Pod koniec gotowania dodać troszkę śmietany i koperek.
Dawno nie jadłam bitek wołowych, czuję się zachęcona :)
OdpowiedzUsuń