Drożdżowe z rabarbarem i truskawkami

Truskawki i rabarbar świetne połączenie..ale oczywiście można dać inne owoce..

    Ciasto drożdżowe
    • 50 dkg mąki 
    • 40 g drożdży
    • 1 szkl. letniego mleka
    • 80 g cukru
    • 80 ml oleju 
    • 1 jajko
    • szczypta soli
    Masa rabarbarowo-truskawkowa:
    • kilka łodyg rabarbaru 
    • truskawki
    • 1  budyń  np.malinowy 
    • cukier waniliowy
    • 100 ml wody + 6 łyżek wody
    • 60 g cukru 
    Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
    Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.
    Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki.
    Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem.










    Uczta pod gołym niebem

    Komentarze

    Prześlij komentarz

    Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
    Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.