- 50 dkg mąki
- 40 g drożdży
- 1 szkl. letniego mleka
- 80 g cukru
- 80 ml oleju
- 1 jajko
- szczypta soli
Masa rabarbarowo-truskawkowa:
- kilka łodyg rabarbaru
- truskawki
- 1 budyń np.malinowy
- cukier waniliowy
- 100 ml wody + 6 łyżek wody
- 60 g cukru
Mąkę przesiać do miski.Zrobić wgłębienie i wkruszyć drożdże, wlać mleko i dodać łyżeczkę cukru i wymieszać na rozczyn z małą ilością mąki. Odstawić do wyrośnięcia na około 20 minut. Do wyrośniętego rozczynu dodać resztę cukru, olej, sól i zagnieść ciasto (aż na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza). Odstawić do wyrośnięcia.
Rabarbar obrać i pokroić na kawałeczki. Do rondla wlać 100 ml wody, wsypać 60 g cukru, cukier waniliowy, dodać rabarbar, truskawki i zagotować. Gotować przez około 5 minut. Proszek budyniowy rozmieszać z 6 łyżkami wody. Dodać do gotującego się rabarbaru i znów zagotować, ciągle mieszając. Trzymać na małym ogniu przez 1 minutę. Odstawić do ostygnięcia.Wyrośnięte ciasto podzielić na części.Jedną część rozwałkować i przełożyć na blachę, na ciasto wyłożyć masę rabarbarowo -truskawkową , wyłożyć pokrojone truskawki.Drugą część ciasta rozwałkować, naciąć radełkiem i przełożyć na ciasto do blaszki.
Piec około 25 minut w temperaturze 180 stopni.Wystudzone posypać cukrem pudrem.
Drożdżowe ciasta są najlepsze:)
OdpowiedzUsuńwygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńZ truskawkami i rabarbarem najlepsze :)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie:) muszę koniecznie spróbować
OdpowiedzUsuń