Mięsko z szynkowaru

Pyszne mięsko na kanapki...z szynkowaru...u mnie jak zwykle bez podanej ilości mięsa i przypraw..Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu.Ja miałam troszkę za mało mięsa , więc na dno i wierzch szynkowaru włożyłam plastry boczku..
Boczek pokroić w grubsze plastry.Mięso pokroić w paski, tak by uzyskać jasne i ciemne kawałki mięska,przełożyć do miski, dodać przyprawy  i żelatynę,dokładnie wymieszać.Połowę boczku ułożyć na dnie szynkowaru, wyłożyć mięso i przykryć resztą boczku i zamknąć szynkowar.Odstawić do lodówki na kilka godzin lub na noc.Szynkowar wstawić do garnka wyłożonego ściereczką, zalać do 3/4 wysokości i parzyć przez około 60 minut od momentu, aż woda zawrze. Następnie zamknięty szynkowar wystudzić, a później włożyć do lodówki na ok 10 godzin.Po tym czasie mięso wyciągnąć z szynkowaru.Odwrócić do góry dnem i polać przez chwilę dno gorącą wodą[ mięso samo wyskoczy].

Uczta pod gołym niebem

Komentarze

  1. Pyszne. Do kanapek doskonałe. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ile tej żelatyny i mięsa

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Na początku postu jest co i jak.."Ilość mięsa w sumie zależy od pojemności szynkowaru, a dobór przypraw wedle gustu."
      Ja zawsze daję na oko.i trudno mi podać dokładnie.

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.