Parę dni temu otrzymałam przesyłkę z przyprawami od Kociołka Smaków. Przypraw dostałam dość sporo i będzie wiele przepisów z ich wykorzystanie...Sklep ten oferuje duży wybór różnych przypraw , mieszanek przyprawowych ..Przyprawy są różne ..w ziarenkach , mielone itd.. mielone są na bieżąco oraz konfekcjonowane, co gwarantuje niesamowity, długotrwały aromat i smak.Kociołek Smaków w celu wzmocnienia smaku mieszanek przyprawowych NIE wykorzystuje się glutaminianu sodu i to jest według mnie duży plus..Oprócz przypraw można również znaleźć jelita, osłonki , siatki do wędlin i wiele innych akcesorii.Polecam..zajrzyjcie tam koniecznie...a nie pożałujecie..Klopsiki w zalewie już kiedyś robiłam..tym razem skorzystałam z przepisu znalezionego tutaj.
- 1 kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- ½ szkl.bułki tartej
- 2 jajka
- 1 średnia cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz
- olej do smażenia
- 4 szkl. wody
- 1 ½ szkl. octu koperkowego Kielecki
- 4 łyżki ketchupu śliwkowego Kielecki
- 1 duża cebula
- 4 ziarenka pieprzu białego Kociołek Smaków
- 4 listki laurowe
- 8 ziarenek ziela angielskiego Kociołek Smaków
- 3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki soli cebulowej Kociołek Smaków
Do mięsa mielonego dodać jajka, bułkę tartą, cebulę i czosnek oraz sól i pieprz do smaku. Dobrze wyrobić i formować małe klopsiki wielkości orzecha włoskiego. Obsmażyć je na rozgrzanym oleju na złoto-brązowo ze wszystkich stron. Odsączyć na bibule, wystudzić i przełożyć np.do słoików lub jakiegoś pojemnika.Zalać zalewą.Wodę z octem i zagotować. Dodać ketchup, cebulę pokrojoną w plastry, liście laurowe, ziele angielskie, cukier i sól. Gotować razem przez 2 – 3 minuty.Klopsiki w zalewie odstawić na 2 dni, aby smaki się przegryzły.
Fajne te klopsiki. Ciekawi mnie ta zalewa! Może się zainspiruję niebawem :) Pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuń