Jogurtowe z rabarbarem na kruchym spodzie

To ciasto robiłam jakiś czas temu..

Składniki spodu:
  • 1 szkl.mąki
  • 1 łyżka śmietany
  • 1/3 kostki margaryny
  • 1 jajko
  • kilka łyżek dżemu
Składniki ciasta jogurtowego:
  • 4 jajka
  • 1 kostka masła
  • 30 dkg jogurtu
  • 2 szkl.mąki
  • 1 szkl.cukru
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
  • rabarbar
Szybko zagnieść ciasto na spód i schłodzić przez około 1 godzinę.Następnie wyłożyć na blaszkę,widelcem zrobić dziurki i piec około 20 minut w temperaturze 190 stopni.Lekko przestudzić , posmarować dżemem.Żółtka oddzielić od białek.Żółtka utrzeć z 1/2 szkl.cukru, cały czas miksując dodać masło, a gdy masa będzie jednolita połączyć z jogurtem.Z białek i reszty cukru ubić pianę.Do masy żółtkowej dodawać na przemian cały czas mieszając pianę z białek i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.Masę wyłożyć na spód z dżemem.Ułożyć dowolne owoce i piec przez około 45 minut w nagrzanym piekarniku do 175 stopni.Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.






Wiosenne słodkości!

Komentarze