- 250 g serka wiejskiego
- 150 g mleka
- 50 g roztopionego masła
- 500 g mąki pszennej
- 20 g drożdży świeżych lub 2 łyżeczki drożdży suszonych
- 2 łyżeczki soli
- 2 łyżeczki cukru
Ze świeżych drożdży, cukru i odrobiny mleka przygotować zaczyn i odstawić na ok. 10 min w ciepłe miejsce. W tym czasie w misce połączyć pozostałe składniki, wlać zaczyn i wyrobić gładkie ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.Kiedy ciasto podwoi swoją objętość przełożyć je na stolnicę, lekko wyrobić i uformować bochenek, ułożyć go na blasze [ u mnie w tortownicy]i ostrym nożykiem kilkakrotnie naciąć. Odstawić ponownie do wyrośnięcia na ok. 30 min. Chleb piec w piekarniku z termoobiegiem rozgrzanym do 1800C przez ok. 35-40 min.
Również piekłam chleb z dodatkiem tego serka ale z innego przepisu - wyszedł przepyszny i mega puszysty :)
OdpowiedzUsuń