- 170 g mąki pszennej typ 650 [ u mnie 450]
- 320 g mąki graham (typ 1850)
- ok. 315 ml wody
- 2 łyżeczki drożdży instant [ 20-25 g świeżych]
- 2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli
Wszystkie składniki połączyć ze sobą i przez około 10-15 minut wyrabiać ciasto.Jeżeli uznamy, że ciasto jest jednak zbyt rzadkie -dosypać troszkę mąki, jak za twarde to odrobinę wody. Po wyrobieniu przełożyć ciasto do miski, przykryć ściereczką i zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia. [ ja wyręczyłam się automatem do chleba].Po tym czasie wyjąć ciasto na posypany mąka blat, podzielić na 8 równych części i z każdej z nich formować podłużną bułkę. Odłożyć je na blachę wyłożoną papierem dopieczenia i dodatkowo posypaną mąką. Przykryć ściereczką i znowu zostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.[ u mnie krócej].Piec 20 minut w 220 stopniach.
W tym Wypiekaniu udział brali:
Paweł i Madzia , Julianna,Joasia,Dorotka, Jola, Wiosenka, Ala, Marzenka,
Elżbieta,Ewa.
W tym Wypiekaniu udział brali:
Paweł i Madzia , Julianna,Joasia,Dorotka, Jola, Wiosenka, Ala, Marzenka,
Elżbieta,Ewa.
Poproszę jedną do śniadanka koniecznie :) Pycha :) Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńPiekarnik się sprawdził bo pięknie Ci się upiekły.
OdpowiedzUsuńFajnie znowu było sie spotkać przy wirtualnym piekarniku, dzieki Bożka :-)
Cudne. Dziękuję za wspólne pieczenie:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe ci wyszły, dziękuje za wspólne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńTo prawda, bułeczki są pyszne ... nowy piekarnik widzę upiekł je na medal:)
OdpowiedzUsuńFajne grahamki, dziękuję za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńBułeczki wyglądają bardzo smacznie :-)
OdpowiedzUsuń