Ekologiczne suszone owoce morwy czarnej to niezwykle ciekawa w smaku i pożywna przekąska. Morwa doskonale sprawdza się również jako składnik sałatek, kompotów, dżemów, marmolad, win i likierów. Przyrządzony z owoców morwy gęsty syrop z dodatkiem cukru trzcinowego może stanowić wartościowy zamiennik środków słodzących, idealny np. do słodzenia herbaty.Cukier kokosowy (palmowy) nierafinowany, powstały z kwiatów palmy kokosowej. Ma charakterystyczną brązową barwę i łagodny posmak karmelu.
Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj.
Pomysł na takie ciasto znalazłam tutaj.
Wszystkie składniki powinny mieć jednakową, pokojową temperaturę.
- rabarbar
- suszone owoce czarnej morwy
- 3 jajka
- 3/4 szkl. cukru
- cukier waniliowy
- szczypta soli
- 2,5 szkl. mąki tortowej ( 350 g)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 szkl. maślanki ( 250 ml)
- 100 ml oleju lub 100 g stopionego, wystudzonego masła
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki cukru kokosowego
- 60 g masła
Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Składniki kruszonki zagnieść, rozcierając palcami na okruchy. Piekarnik ustawić na 180 st. Rabarbar pokroić na małe kawałki. Mąkę wymieszać z cukrem, wanilią, solą i proszkiem do pieczenia. Jajka ubić z cukrem na pienistą masę,dodać olej lub stopione masło, maślankę i wanilię. Do składników suchych ( z mąką) dodać masę z jajkami i wymieszać krótko, niezbyt porządnie łyżką. Od razu przelać ciasto do formy. Ułożyć rabarbar i suszone owoce morwy i posypać kruszonką. Wstawić do całkowicie rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 minut.
Nigdy ciasta maślankowego nie robiłam. A wygląda super. Muszę zrobić taki test na próbę u siebie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuń