niedziela, 31 maja 2015

Chleb ukraiński



Dostałam zakwas ....i postanowiłam wypróbować jakiś nowy przepis na chleb..wybór padł na chleb ukraiński..przepis znalazłam u Dorotki, ale jest ze  zbiorów Tatter.U mnie zakwas był z dodatkiem różnych mąk..a ja i tak jeszcze zmieszałam mąki z orkiszową...upiekłam dwa małe chlebki...ale można upiec 1 większy..

Zaczyn zakwasowy:
  • 190 g zakwasu żytniego razowego
  • 220 g mąki żytniej średniej [ u mnie mieszanka mąki żytniej  z mąką orkiszową]
  • 160 g wody

Składniki dokładnie wymieszać i pozostawić przykryte na 4 godziny w bardzo ciepłym miejscu (32ºC).Ciasto właściwe:

  • cały wcześniejszy zaczyn
  • 300 g wody
  • 400 g mąki pszennej chlebowej 
  • 95 g mąki pszennej razowej
  • 0,5 - 4 g drożdży (niekoniecznie)
  • 12 g soli


Zagnieść luźne i lepkie ciasto i włożyć do większej miski.Pozostawić do podwojenia objętości (1,5 h w temperaturze 25ºC). Ciasto podzielić na dwie części, następnie z każdego kawałka uformować chleb (zwijając w rulon).Włożyć do przygotowanych blaszek i pozostawić do wyrośnięcia na 60 - 90 minut.Przed pieczeniem bochenki posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem. Piec z parą, w malejącej temperaturze. W tym celu rozgrzać piekarnik do temperatury 260ºC i piec przez 20 minut, następnie obniżyć do 240ºC i piec kolejne 20 minut, obniżyć do 220ºC i piec jeszcze 20 minut .

1 komentarz :

  1. Z takim chlebkiem nie miałam do czynienia. Fajny przepis. No i dobry do zrobienia w domu :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.