wtorek, 14 kwietnia 2015

Pierogi

Zawieruszony przepis na pierogi...robiłam je daaaawno temu...dopiero teraz robiąc "porządki"dopatrzyłam się , że zapomniałam opublikować ten przepis na pierogi, które robiłam do barszczu.
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 200 ml gorącej wody (lub więcej/mniej, zależy ile mąka zabierze)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżki oleju
  • 1 łyżeczka soli
  • dowolne nadzienie


Mąkę przesiać do miski, zrobić wgłębienie i dodać resztę składników. Wyrobić na miękkie i elastyczne ciasto. Odstawić na 10 minut przykryte ściereczką. Po tym czasie rozwałkować na ulubioną grubość, szklanką wycinać krążki. Na środek każdego ułożyć po sporej łyżeczce farszu i zalepić. Gotować w osolonej wodzie z niewielką ilością oleju przez 2-3 minuty od momentu wypłynięcia na powierzchnię. 









2 komentarze :

  1. Uwielbiam pierogi :) Twoje wyglądają pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pierogi zawsze i wszędzie są pyszne . Tylko kleić mi się ich nie chce

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.

Szablon dla Bloggera stworzony przez Blokotka. Wszelkie prawa zastrzeżone.