Mazurek krucho-maślany z kajmakiem

Mazurek to typowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie..

Ciasto kruche:
  • 11 dkg mąki
  • 7 dkg masła
  • 4 dkg cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mleka lub śmietany
Ciasto maślane:
  • 6 dkg mąki
  • 5 dkg cukru
  • 5 dkg masła
  • 2 jajka
Dodatkowo:
  • dżem 
  • masa kajmakowa
  • rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby

Ciasto kruche:
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.
Ciasto maślane:
Masło utrzeć z cukrem  dodając jajka, a na końcu mąkę.
Układanie  w blaszce:
Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować.

Wielkanocne WypiekiWielkanocne Smaki - edycja V

Komentarze

  1. Wspaniały mazurek :-))) Wspaniałych Świąt Bożenko :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie udekorowany! :) To prawda - bez mazurka nie ma świąt! :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz... Pozdrawiam i zapraszam ponownie.....
Zrobiłaś/eś jakieś danie z przepisu z mojego bloga ? Zrób zdjęcie i przyślij do mnie..a umieszczę je w galerii.