Mazurek to typowy Wielkanocny wypiek i na święta musi być koniecznie..
- 11 dkg mąki
- 7 dkg masła
- 4 dkg cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka lub śmietany
- 6 dkg mąki
- 5 dkg cukru
- 5 dkg masła
- 2 jajka
- dżem
- masa kajmakowa
- rodzynki, płatki migdałowe do ozdoby
Ciasto kruche:
Mąkę z masłem posiekać nożem, dodać cukier, jajko i śmietanę.Szybko wyrobić ciasto i odstawić do lodówki.Z oziębionego uformować placek oraz wałeczek do obramowania mazurka.
Ciasto maślane:
Masło utrzeć z cukrem dodając jajka, a na końcu mąkę.
Układanie w blaszce:
Uformowany placek przełożyć do blaszki , posmarować dżemem i przykryć ciastem maślanym .Brzegi obramować wałeczkiem z ciasta kruchego.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 20 minut.
Po wystudzeniu polać masą kaimakową i dowolnie udekorować.
Wspaniały mazurek :-))) Wspaniałych Świąt Bożenko :-)
OdpowiedzUsuńPięknie udekorowany! :) To prawda - bez mazurka nie ma świąt! :)
OdpowiedzUsuń